6 Ocak 2013 Pazar

PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ , nasıl patlıcan yetiştirilir

PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

patlıcan SICAKLIK-TOPRAK: 15-35c0 de 6 aylık bir süre ister. killi toprakları sevmez. çimlenme sıcaklığı , optimum 25-30 c0  olmalıdır. 10-12 günde çimlenecektir. çimlenme en az 15 derecede olur. 

DİKİM: 60 günde dikim büyüklüğüne gelir. 3 yapraklı, 15-18 cm boylu fideler dikilir. dikilecek fideler dikimden 1 gün önce sulanır.

DİKİM ARALIĞI: 50-60 cm. dikimden önce ağır gübresi toprağa karıştırılmalıdır.
PH: 5,5-6,5

organik patlacanBAKIMI: dikimden sonra bol cansuyu verilir. fidelerde ilk meyve görülünceye kadar sulama yapılmaz. sonra belli aralıklarla sulanır.
hasat zamanında her toplama sonrası sulanmalı. yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalı çok önemlidir.

ÇAPALAMA: İlk çapa tarlaya diktikten 10-20 gün sonra yapılır.
2-3 hafta sonra  da 2. çapa  yapılır. çapalama sırasında, bitkilerin kök boğazı toprakla doldurulur. yabancı otlar yok edilir.(yabancı ot ilacı kullanmayınız) http://organicperson.blogspot.com/

zorunlu olmadıkça daha önce patlıcan yetiştirdiğiniz yerde patlıcan dikilmemelidir. 

HASAT: gerçek meyve iriliğinin 1/3 ü kadar iken yapılmalı. saplarından kesilir. hasat gecikirse, meyve yenme özelliğini kaybeder. ilk hasat alttaki meyvelerden başlar yukarıdaki meyveler genelde daha sonra olgunlaşacaktırlar. http://organicperson.blogspot.com/ seneye patlıcan tohumunuz olması için en az1-2 patlıcanı dalında bırakın iyice olgunlaşsınlar.(tohuma kaçsınlar=halk tabiri ile)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder