25 Ocak 2013 Cuma

KAVUN YETİŞTİRME, KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ, KAVUN NE ZAMAN EKİLİR

                    KAVUN YETİŞTİRME TEKNİKLERİ PÜF NOKTALARI


kavun hangi hastalığa iyi gelirkavun yararları

EKİM: 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ekilir.

PH:6-7

TOPRAK HAZIRLIĞI: sonbaharda toprak derince sürülür. gübre verilir. ilkbaharda tarla tekrar sürülmelidir.

ÇİMLENME: 10-12 günde çimlenebilir. ekildikten 3-4 hafta sonra yerine dikilmelidir. dikimden sonra, can suyu verilir.

SULAMA: meyve oluşumu döneminden sonra, sulamalar sıklaştırılır. bu devreden itibaren 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. sularken meyveler, su ile temas etmemelidir. kurak yerlerde kavunlar daha tatlı olur. o yüzden mümkün oldukça,  sudan kaçınılmalıdır. 

ÇAPA: 4-5 yapraklı bitkilerde 1. çapa yapılır. 2-3 hafta ara ile çapaya devam edilir. her kök üzerindeki meyvelerden köke en yakın 2-5 meyve bırakılıp, gerisi kesilerek seyreltilir. bitkiler gelişip, etrafa kol salmaya başlayınca, her dal üzerinde 4-5 yapraktan itibaren uç alma yapılabilir. böylece besin maddeleri meyveye gelecektir. yabancı ot kontrolü kollar salınıncaya kadar devamlı sökülmelidir. 

HASAT: ekimden, hasada kadar 80-125 gün geçer. olgun kavunlar, sabah bıçak ile kesilir. 

*not: olgun kavun;
  •  karpuzun aksine ağırlaşmaktadır.
  • meyve saplarının dibindeki 2 küçük kulakçık kurur.
  • dip kısmı hafif yumuşar ve kokar.
  • kabuk rengi parlar
hasattan sonra bitki artıkları tarlada bırakılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder