19 Mart 2013 Salı

EVDE YOĞURT NASIL MAYALANIR?


  1.    Bir litre organik sütü kaynatın (AOÇ'nin günlük sütleri yada sokaktan aldığınız sütler olabilir. Ben sokaktan almayı tercih etmiyorum temizlik açısından emin olamadığım için).
  2.    Bir bardağa 1-1,5 çorba kaşığı yoğurt ayırıp oda sıcaklığında bekletin(ilk mayalama için yine AOÇ'nin yoğurdunu tavsiye ederim).
  3.    Süt parmağınızı soktuğunuzda yakmayacak ılıklığa geldiğinde birazını ayırdığınız yoğurda ekleyip çırpın-özeyin.
  4.     Daha sonra bunu mayalayacağınız süte karıştırıp, üstünü battaniye, havlu... yardımıyla iyice sarıp hiç kımıldamayacak sıcak bir köşeye koyun.
  5.     6-8 saat içinde yoğurdunuz hazır.
  6.     Yoğurdunuzu kaldırırken kapağın altına havlu peçete sererseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır.


   Doktorumuz oğluma yoğurt vermemi ilk söylediğinde "Mutlaka evde kendiniz mayalayın!" deyince ne yalan söyleyeyim başta bir üşenmiş ve de yapabilecek miyim diye düşünmüştüm. Tabi hemen gidip bir yoğurt makinesi alıp oğluma kesinlikle hazır yoğurt yedirmedim. İlk başta bir kaç ziyan olan sütten ve yoğurt yediremeden geçen günden sonra çok kolay olduğunu fark ettim ki öyle olmasa da zahmete girmeye değer...
   
   Çünkü;

   Yoğurttaki katkı maddeleri kanseri yol açıyor ve yine bu katkı maddeleri damarların içinde birikerek daha pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Ayrıca doğal olmadığı için de yoğurdun pek çok yararından mahrum kalıyoruz:


Yoğurdun Faydaları
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar.
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır, mide rahatsızlıklarını önler.
Şeker hastaları için yararlı bir besindir, kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Kaymağı alınmış ve mutlaka ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir.
Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı olur.
Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur.
Kanser riskini azaltır, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL kolesterolü azaltır.
Kandaki asit baz dengesini sağlıklı hale getirir.
Süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz intolerans nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde laktozun parçalanması nedeniyle gaz oluşumunu azaltır.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur.
Bağırsaklarda B vitaminlerinin bolca üretilmesini sağlar.
Rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle iyi ve rahat bir uyku için idealdir.
Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla yoğurt yemelidirler.
Midesi çok duyarlı olanlar ile oniki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir. Bu durumda dikkatli tüketilmelidir.
Yoğurt ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiotik bir madde içermektedir. Yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan geleneksel laktik asit bakterileri gastrointestinal sistemde canlı kalamaz.
Japonya’da yapılan ve sonuçları İngiltere’de yayımlanan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiği, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu. 

zarariyarari.blogcu.com' dan alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder